02 246 34 85

PRODUCTEN

getuigenis
14 Apr 2017

Getuigenis loopbaancoaching – Doris

Veranderen van job op je 58ste? Het kan! Loopbaancoaching helpt je om je loopbaan in eigen handen te nemen!

Ik ben net 58 jaar geworden als ik mijn verhaal neerpen, ik heb een loopbaan van bijna 38 jaar achter de rug en ben precies 4 volle maanden actief in mijn nieuwe job als dossierbeheerder.

De drang om ooit nog iets anders te doen borrelde al een aantal jaren in mij maar toen zo’n 5 jaar geleden één en ander rondom mij veranderde, moest ik in beweging komen. Ik zat al meer dan 30 jaar aan mijn bureau in de bank en een nieuwe strategie drong zich op, jongere collega’s kwamen op het voorplan, de druk en werksfeer begonnen aan mij te knagen, een minder goeie communicatie met de bazen, enz… Kortom, de enige uitweg die ik voor ogen zag was ander werk zoeken. Ik was toen 53 jaar en kon me niet voorstellen dat ik op deze manier nog min. 10 jaar moest verder werken.

Ik begon aan mijn zoektocht en omdat ik wist dat het niet gemakkelijk zou zijn besloot ik om werk te zoeken in de verzekeringssector, een voor mij vertrouwd domein. Weken en maanden van solliciteren gingen voorbij zonder resultaat: Was ik onvoldoende voorbereid op mijn sollicitatiegesprekken? Volstonden mijn competenties niet? Speelde mijn leeftijd parten? … Uiteindelijk kon ik toch aan de slag in een makelaarskantoor waar de zaakvoerder een leeftijdsgenoot was. Ik hoopte daar te kunnen meewerken tot aan mijn pensioen. Dit liep echter anders…

De start van mijn nieuwe job was moeilijk, er was nauwelijks ruimte voor opleiding, maar na een tijdje begon het werk te vlotten. Na 3 jaar vond ik echter geen uitdaging meer in mijn werk.
Het knaagde binnenin, ik wou er weg. Wat nu? Ik was nog jaren van mijn pensioen af en ik wilde nog graag werken, maar liefst in een job die ik met plezier wou doen.

Dit keer wilde ik het anders aanpakken – zou loopbaancoaching iets zijn voor mij ? Ik had al vlug een aantal adressen in de regio Oostende opgezocht waar ik terecht kon en na wat telefoontjes kwam ik bij Vokans terecht. Ik hoorde een overtuigende stem aan de telefoon en besloot bij Vokans van start te gaan.

In een eerste gesprek kwam het “waarom” aan bod: Waarom loopbaancoaching? Waarom een andere job? Vermits ik nog geen andere job had, werd mij eerst geadviseerd wat wijzigingen aan te brengen in de huidige job en anders tegen mijn huidige werkomgeving aan te kijken zodat ik me ondertussen beter zou voelen op de werkplek. Dit bleek het juiste advies. Sandra, mijn loopbaancoach, loodste mij doorheen de obstakels die toen aan de orde waren. We bespraken hoe ik de omgang met mijn collega’s kon verbeteren, hoe ik bepaalde onderwerpen bespreekbaar kon maken, hoe ik een gesprek met mijn baas moest aanpakken, enz.

In een volgende sessie hadden we het over mijn “energiegevers en energievreters”. Uit deze oefening bleek dat er meer ‘energievretende’ momenten waren dan ‘energiegevende’. Hier moest duidelijk aan gewerkt worden. Ook mijn competenties werden in kaart gezet. Ik zou het best functioneren in een dienstverlenende omgeving, met oog had voor nauwkeurigheid, kwaliteit, een flexibele werksituatie met toch een zekere autonomie.

Ik bewonder nog steeds het luisterend oor van Sandra en de manier waarop zij precies kon verwoorden hoe ik mij voelde. Mijn twijfels uiten, mijn sterke en zwakke punten in beeld brengen, adviezen krijgen: echt, een dikke pluim voor mijn loopbaancoach. Door de vraagstelling tijdens de sessies was het mij duidelijk wat ik wel en niet wou en ik hield hiermee rekening bij het bekijken van de vacatures.

Uiteindelijk viel mijn oog op een job als dossierbeheerder in een onderneming met meer dan 100 personeelsleden. Samen met mijn loopbaancoach Sandra heb ik deze vacature besproken en kon ik concluderen dat ik zeker de nodige competenties had voor deze job. We bespraken ook de mogelijke minpuntjes van de job, maar uiteindelijk haalden die het niet bij de positieve aspecten. Ik solliciteerde, en kon er uiteindelijk aan de slag. Voor mij lag een nieuwe uitdaging.

De ondernemingsgeest waar ik nu werk is helemaal anders en dit was nieuw voor mij. De schrik om te verdwijnen in de massa van een grote onderneming was ongegrond. Ik zit nu op een afdeling waar iedereen weet wat van hem/haar verwacht wordt en waar overleg belangrijk is. Ik verricht er administratief werk maar er is nu godzijdank interne opleiding door mijn collega’s die me nog dagelijks bijstaan zodat ik tot een volwaardige collega kan uitgroeien. Ik geef toe dat ik het rechtstreeks klantencontact uit mijn vorige jobs wat mis maar ik heb nu structuur in mijn werk, hierdoor ervaar ik minder spanningen dan voorheen waardoor ik rustiger ben en mijn taken naar wens kan uitvoeren.

Is dit nu de droomjob? Wat is dat precies? Moeilijk te beantwoorden maar ik besef dat ik een schakel ben in een onderneming en dat ik voldoening haal uit mijn werk omdat anderen op mij rekenen om hun dossiers correct te kunnen afwerken. De job voelt goed aan, ik heb flexibele uren, er heerst een aangename werksfeer. Tot slot, voor alle duidelijkheid: de keuze om te veranderen lag steeds bij mij. Het was niet de gemakkelijkste weg en het is zeker geen sinecure om als 57-jarige het roer om te gooien maar ik heb de sprong gewaagd en het is mij gelukt om er opnieuw te staan. Zeker met de hulp van mijn loopbaancoach en anderen maar ook mijn persoonlijke inzet is hierin heel belangrijk!

Ik weet niet wat de toekomst voor mij nog in petto heeft maar één ding is zeker: mocht ik me niet meer goed voelen in mijn job dan zou ik opnieuw bij Sandra aankloppen !

Doris

Wil je net als Doris jouw loopbaan in eigen handen nemen? Bestel dan vandaag nog je loopbaancheque via de VDAB website, en neem contact op met Vokans.
ACV-leden krijgen een loopbaancheque ter waarde van 40 euro terugbetaald!
Voor meer info: bel naar het secretariaat van Vokans West-Vlaanderen (tel. 059 55 25 45)
of stuur een mailtje naar west.vlaanderen@vokans.be