Taalcoaching

Taalcoaching op de werkvloer met Vokans

Heb je anderstalige medewerkers in dienst?

Wil je de communicatie binnen jouw organisatie verbeteren?

Dan is taalcoaching precies wat je nodig hebt. Vokans biedt maatwerk taalondersteuning die de communicatie met collega’s, leidinggevenden en externe partijen verbetert. Werknemers leren precies de taal die ze nodig hebben om op hun werk effectief te communiceren.

 

Ben je op zoek naar…

 • Een oplossing voor communicatieproblemen? Merk je dat misverstanden je team tegenhouden? Taalcoaching helpt jouw team vooruit.
 • Snelle en effectieve integratie van nieuwe medewerkers? Ervoor zorgen je dat nieuwe teamleden zich snel thuis voelen en volledig kunnen meedraaien? Dan is taalcoaching de oplossing.
 • Versterking van soft skills zoals zelfvertrouwen en teamwork? Je medewerkers met meer zelfvertrouwen doen communiceren en beter zien samenwerken? Wij helpen hen deze vaardigheden te ontwikkelen.
 • Een positieve en efficiënte werkplek? Streef je naar een werkomgeving waar iedereen prettig en efficiënt kan werken? Verbeterde taalvaardigheid maakt dit mogelijk.

Wat is taalcoaching?

Taalcoaching richt zich op het verbeteren van de communicatie op de werkvloer. Dit betekent dat jouw werknemers niet alleen de basis van de taal leren, maar specifiek de woorden en zinnen die ze dagelijks gebruiken in hun werk. Of het nu gaat om het geven van instructies, het voeren van gesprekken met collega’s, of het communiceren met klanten – onze coaching helpt jouw werknemers zelfverzekerd en duidelijk te communiceren.

Bij Vokans kiezen we voor een hands-on aanpak. We starten met een grondige analyse van jouw werkvloer om de specifieke taalbehoeften van jouw werknemers in kaart te brengen. Taalcoaching is praktijkgericht en aangepast aan de dagelijkse werking van jouw organisatie. Dit betekent dat de coachings zijn afgestemd op de specifieke taken en communicatie-uitdagingen die jouw werknemers tegenkomen. Deze aanpak zorgt ervoor dat wat zij leren direct toepasbaar is in hun dagelijkse werk.

De focus van onze taalcoaching ligt op het oefenen van de taal die jouw werknemers dagelijks nodig hebben. Dit omvat onder andere:

 • Communicatie met collega’s: Het voeren van gesprekken, het begrijpen van instructies, en het samenwerken in teams.
 • Woordenschat: Specifieke vaktermen en alledaagse woorden die in jouw sector belangrijk zijn.
 • Veiligheid: Begrijpen en toepassen van veiligheidsinstructies, wat cruciaal is voor een veilige werkplek.
 • Telefoneren: Zelfverzekerd telefoneren met klanten en collega’s.
 • Werkdocumenten invullen: Effectieve schriftelijke communicatie, inclusief het opstellen van e-mails en andere documenten.
 • En nog veel meer: Afhankelijk van jouw specifieke behoeften trainen we ook andere taalvaardigheden.

Naast het Nederlands, bieden we ook taalcoaching aan in het Frans en Engels. We lopen geen schools curriculum af, maar creëren een aanpak op maat van jouw werkvloer. Dit betekent dat we kunnen inspelen op specifieke wensen en eisen, zoals variërende werktijden en specifieke leerdoelen.

Aan de slag met taalcoaching

Voordelen van taalcoaching

 • Op de werkvloer: De taalcoach komt naar jouw organisatie. Dit maakt dat de inhoud van de coaching steeds afgestemd is op de werkcontext. Werknemers leren de taal in de context van hun werk, waardoor ze de kennis direct kunnen toepassen.
 • Taalcoaching is individueel of in groep mogelijk: Zo kan een groep anderstalige medewerkers samen (en van elkaar) leren. Daarnaast bieden we ook individuele coaching aan.
 • Flexibele planning: De coaching wordt gepland op een tijdstip dat het beste past voor jouw organisatie. Ook als je werknemers in shiften of ’s avonds werken, bieden we een oplossing.
 • Verbetering van communicatieve vaardigheden: Verhoog de efficiëntie en veiligheid op de werkvloer.
 • Soepele samenwerking: Als werkgever ben je nauw betrokken bij de taalcoaching. Je stelt mee de doelstellingen op, krijgt regelmatig een terugkoppeling van de coach en krijgt tips om de werkvloer taalvriendelijker te maken.

Taalcoaching bij Vokans: ervaar onze expertise

Bij Vokans krijg je een praktische, hands-on aanpak. Taalcoaching vindt plaats ‘on the job’, zodat je medewerkers in hun eigen werkomgeving kunnen leren. Je profiteert van:

 • Deskundigheid en jarenlange ervaring: Onze coaches hebben uitgebreide kennis en ervaring in verschillende sectoren.
 • Duidelijke methodiek en gepersonaliseerde aanpak: We passen onze methoden aan op de specifieke behoeften van jouw team.
 • Succesverhalen en getuigenissen: Veel bedrijven hebben al baat gehad bij onze aanpak, wat heeft geleid tot verbeterde teamdynamiek en productiviteit.

Contacteer ons

Hoe start je een taalcoaching?

Neem contact op. Een Vokans medewerker gaat met jou in gesprek om jouw noden in kaart te brengen en een totaalaanpak voor te stellen voor jouw organisatie. Hierbij maken we maximaal gebruik van ondersteunende middelen, zoals tegemoetkomingen via sectorfondsen of de Vlaamse Overheid.

 

Altijd een taalcoach bij jou in de buurt

Wij zijn actief in heel Vlaanderen en Brussel.

 

Vragen? Contacteer ons

Ben je klaar om je team te versterken met taalcoaching? Neem vandaag nog contact met ons op. We staan klaar om samen met jou een plan op maat te ontwikkelen dat perfect aansluit bij de behoeften van jouw organisatie.


  Je gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en enkel gebruikt in het kader van deze aanvraag. Je vindt hier onze volledige privacyverklaring.

   

  Dit project kwam tot stand met de steun van de Europese Unie en de Vlaamse Overheid.

   

   

  Werkgevers