02 246 34 85

Producten

19 Jan 2023

Taalondersteuning bij stad Dendermonde

Een mooie samenwerking met stad Dendermonde. Vokans geeft coachings en trainingen voor medewerkers van stad Dendermonde, zo heeft onze coach, Carine Beirens, taalondersteuning gegeven aan Marie-Rose, begeleidster in de buitenschoolse kinderopvang en Madalena, facilitair medewerker van de bibliotheek.

 

Madalena, facilitair medewerker bibliotheek

“Ik heb heel veel dingen geleerd tijdens de opleiding. Ik heb geleerd hoe je ‘Vlaamse’ woorden uitspreekt.
Ook heb ik ‘Vlaamse’ uitdrukkingen leren kennen, zoals bijvoorbeeld ‘goedemorgen’. Er zijn wel wat verschillen met Nederland. De lesgeefster was heel geduldig en altijd positief naar mij toe. Ze sprak heel duidelijk en was een goede coach. Ik heb veel nieuwe woorden geleerd.
Ook heb ik geleerd om niet te snel en duidelijker te praten. Nu kan ik duidelijk maken wat mijn bedoeling en mening is. De taalcoaching heeft mij meer zelfzeker gemaakt.”

Marie-Rose, begeleidster buitenschoolse kinderopvang

“Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en ben niet meer bang of beschaamd om foutjes te maken. Ik besef nu dat iedereen fouten maakt in de mondelinge taal en dat is niet zo erg. Ik heb geleerd dat ik luid en duidelijk moet praten. Nu durf ik ook aan mensen te vragen om te herhalen wat ze zeggen, als ik het niet goed begrijp of als ze bijvoorbeeld in dialect praten, altijd op een beleefde manier.

Mijn coach, Carine Beirens, is een vriendelijk en bescheiden persoon. Ze is efficiënt en zoekt aangepaste oplossingen voor problemen.

Taalcoaching heeft mij enorm geholpen. Niet alleen op de werkvloer, maar ook in mijn dagelijkse leven. Voor de coaching maakte ik onbewust mijn communicatie met andere mensen moeilijk. Voordat ik een gesprek met iemand begon, zei ik altijd: “Ik weet niet of je mij gaat begrijpen, want mijn Nederlands is niet goed!” Dat creëerde een barrière tussen ons. Het blokkeerde de andere persoon, want die dacht dat het moeilijk ging zijn om met mij in gesprek te gaan.
Op mijn werk gaat het super goed. Ik communiceer gemakkelijker met collega’s en ouders. De kinderen begrijpen me ook beter.

Ik heb veel geleerd. Carine Beirens gaf mij tips en tools om steeds mijn Nederlands te verbeteren. Ik zal haar voor altijd waarderen.”

 

Contacteer ons