Werknemers getuigen

Werknemers stellen onze enthousiaste en probleemoplossende aanpak op prijs

"Ik heb mezelf beter leren kennen en rust gevonden in mijn huidige situatie"

Koen – Loopbaanbegeleiding voor de land- en tuinbouw

Kies je voor verandering of blijf je hetzelfde doen?

Dat was de vraag waar Koen voor stond. Hij werkt al meer dan 25 jaar als veehandelaar in zijn familiebedrijf.

Hoe heeft loopbaanbegeleiding hem geholpen?

“Ik heb mezelf beter leren kennen en rust gevonden in mijn huidige situatie. Nu weet ik beter wat ik graag doe en welke andere professionele richting ik nog uit wil gaan. De loopbaanbegeleiding heeft me doen beseffen dat ik tot meer in staat ben dan ik eerst dacht. Mijn coach, Patrick Naulaerts, heeft me aangemoedigd om uit mijn comfort zone te gaan en heeft mijn blik verruimd.

Ik voel me niet meer alleen in mijn situatie. Dankzij loopbaanbegeleiding spreek ik sneller dingen uit. Ik laat mijn frustraties niet opbouwen tot het ontploft, maar ga erover in gesprek.

Loopbaanbegeleiding is een echte aanrader. Het geeft duidelijkheid en is betaalbaar. Werk neemt een groot deel van mijn leven in beslag, dus het is voor mij een logischere stap om naar een loopbaancoach te stappen in plaats van een therapeut. Het heeft me geholpen om stil te staan bij mijn werksituatie en om moeilijkheden aan te pakken.”

"De opleiding waar ik tot nu het meest heb uitgehaald om me beter te organiseren"

ZNA - Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Vokans werkt samen met Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), de grootste gezondheidsorganisatie van België.

Zo gaf Vokans de opleiding ‘Persoonlijke Effectiviteit’ aan de medewerkers. Hieronder lees je over de ervaringen met de opleiding.

Welke thema’s werden behandeld in de opleiding die relevant waren voor u?

•  Bewaken van agenda’s: zowel werk als privé
•  Stellen van grenzen
•  Risico op burn-out (h)erkennen

•  Agendaplanning
•  Mailcategorisering
•  Intercollegiale communicatie
•  Visie op samenwerking en professionele relaties

•  Managen van mijn werkplek, mijn werktijd
•  Zelfzorg
•  Samenwerkingen

Hoe heeft u de opleiding ervaren? Wat is u bijgebleven?

Ongelofelijk interessant! Ik heb hierdoor mijn effectiviteit verhoogd en werk efficiënter. Dit geeft rust en houvast.

Zeer nuttig en verhelderend en zelfs wel confronterend. Ik ben wel met de neus op de feiten gedrukt wat betreft werkwijze en mindset. De Vokans business coach, Janique Restiaens, kon ontzettend snel de analyse maken en komen met de handvaten waar ik echt iets aan heb.

Dit is een opleiding waar ik tot op heden het meest heb uitgehaald om me beter te organiseren.
De grootste uitdaging was mijn beheer en verwerken van mails; even een ganse omgooi en aanpassing maar waar ik nu dagelijks nog vruchten van pluk. Ik neem er om de 3 maand de cursus nog even bij.

Welke resultaten ziet u na het volgen van de opleiding?

Nu heb ik een duidelijk overzicht in mijn agenda, durf ik mijn werkpakket afbakenen en heb ik rust in mijn hoofd.

Er is dankzij Janique een stuk meer structuur gekomen in mijn dagelijkse manier van werken en dat geeft rust. Ook de waardevolle tips met betrekking tot de communicatie naar collega’s en de verwerking van e-mails zijn blijven plakken.

Ik ben beter voorbereid, productiever, meer beheerst en doe aan betere zelfzorg. Ik heb tips gekregen om beter voor jezelf op te komen zonder verantwoordelijkheden of taken af te schuiven en alsnog deadlines te halen.

Zou u de opleiding aan anderen aanraden?

Zeker en vast! Mijn collega’s zijn al overtuigd om deze opleiding ook te gaan volgen.
Dankjewel aan coach, Janique, voor je inspirerende opleiding en je coaching!

Ja, absoluut. Het vinden van je weg en structuur in je werk en communicatie is niet iets waarbij je zelf het wiel moet uitvinden. Hier bestaan zeer handige concepten waar je een persoonlijke twist aan geeft. Ook zeker het stuk met 1-1 persoonlijke begeleiding maakt dat dit een verrijking was van mijn professionele structuur, routine en mindset.

Ik zou het zeker aanraden. Ik kreeg diverse tips en de ruimte tijdens het opleidingsmoment om niet alleen bij te leren maar ook om effectief aan de slag te gaan rond herorganiseren.
De lesgeefster is erg toegankelijk en verplicht je niets.

Zeer interessant en het heeft me sterker gemaakt.

“Het was een nuttige vorming waarin ik heb geleerd hoe ik op een goede manier feedback kan geven”

Het Vlindertje, Kinderopvang te Antwerpen

Feedback over de opleiding “kracht van een team” bij Het Vlindertje.

– “Een opleiding die we makkelijk kunnen toepassen in de praktijk en op zo’n manier gegeven dat het nooit saai werd.”
– “De opleiding vloog voorbij door de afwisseling van praktijk en theorie, die door een toffe en enthousiaste lesgever werd gegeven.”
– “Het was een nuttige vorming waarin ik heb geleerd hoe ik op een goede manier feedback kan geven.”

"Kwaliteit – transparantie – duidelijkheid – effectief"

Elise Vergaelen, coördinator van de mobiele dienst Jeugdzorg Ter Elst

Geloven in groei, iets wat Jeugdzorg Ter Elst duidelijk toepast in de praktijk. Zo volgden de leidinggevenden en coördinatoren bij Jeugdzorg Ter Elst een opleiding coachend leidinggeven en kregen ze vervolgens een individuele coaching ter verankering van de opleiding.

Jeugdzorg Ter Elst is een observatie en behandelingscentrum voor kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele moeilijkheden. Hieronder vertelt Elise Vergaelen, coördinator van de mobiele dienst, over haar ervaring met het traject.

Welke thema’s werden behandeld in de opleiding en de coaching die relevant waren voor u?

3 petten van leidinggevenden: stilstaan bij welke stijl je van nature in je hebt en spontaan uitdraagt en welke stijl je soms wat meer moeite en/of aandacht vraagt. Je leert jezelf kennen als leidinggevende en krijgt inzicht in je sterkte kanten en je groeipunten.
 
Communicatiestijlen: je eigen communicatiestijl analyseren en stilstaan bij de effecten van hoe we soms communiceren naar anderen.


Hoe heeft u het traject bij Vokans ervaren? Wat is u bijgebleven?

De coach, Janique Restiaens, is zeer bekwaam in haar vakgebied en daarnaast ook heel toegankelijk. Ik voelde me comfortabel bij haar om mijn ervaringen als leidinggevende te delen. Tijdens de coaching stapte ik telkens met een voldaan gevoel naar buiten omdat ik concrete actiepunten kon meenemen om mee aan de slag te gaan of weer nieuwe inzichten had bekomen.

Welke resultaten ziet u na het traject bij Vokans?

Ik heb mezelf beter leren kennen als leidinggevende en kan er met meer zelfvertrouwen staan.

Wat typeert de samenwerking met Vokans?

Kwaliteit – transparantie – duidelijkheid – effectief

Wilt u nog iets delen?

Ook collega’s zijn zeer tevreden over de opleiding en de coaching! Ieder van ons heeft enorm bijgeleerd!

"Nu kan ik duidelijk maken wat mijn bedoeling en mening is"

Madalena, facilitair medewerker bibliotheek Stad Dendermonde

“Ik heb heel veel dingen geleerd tijdens de opleiding. Ik heb geleerd hoe je ‘Vlaamse’ woorden uitspreekt.
Ook heb ik ‘Vlaamse’ uitdrukkingen leren kennen, zoals bijvoorbeeld ‘goedemorgen’. Er zijn wel wat verschillen met Nederland. De lesgeefster was heel geduldig en altijd positief naar mij toe. Ze sprak heel duidelijk en was een goede coach. Ik heb veel nieuwe woorden geleerd.
Ook heb ik geleerd om niet te snel en duidelijker te praten. Nu kan ik duidelijk maken wat mijn bedoeling en mening is. De taalcoaching heeft mij meer zelfzeker gemaakt.”

"Ik communiceer gemakkelijker met collega’s en ouders. De kinderen begrijpen me ook beter"

Marie-Rose, begeleidster buitenschoolse kinderopvang Stad Dendermonde

“Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en ben niet meer bang of beschaamd om foutjes te maken. Ik besef nu dat iedereen fouten maakt in de mondelinge taal en dat is niet zo erg. Ik heb geleerd dat ik luid en duidelijk moet praten. Nu durf ik ook aan mensen te vragen om te herhalen wat ze zeggen, als ik het niet goed begrijp of als ze bijvoorbeeld in dialect praten, altijd op een beleefde manier.

Mijn coach, Carine Beirens, is een vriendelijk en bescheiden persoon. Ze is efficiënt en zoekt aangepaste oplossingen voor problemen.

Taalcoaching heeft mij enorm geholpen. Niet alleen op de werkvloer, maar ook in mijn dagelijkse leven. Voor de coaching maakte ik onbewust mijn communicatie met andere mensen moeilijk. Voordat ik een gesprek met iemand begon, zei ik altijd: “Ik weet niet of je mij gaat begrijpen, want mijn Nederlands is niet goed!” Dat creëerde een barrière tussen ons. Het blokkeerde de andere persoon, want die dacht dat het moeilijk ging zijn om met mij in gesprek te gaan.
Op mijn werk gaat het super goed. Ik communiceer gemakkelijker met collega’s en ouders. De kinderen begrijpen me ook beter.

Ik heb veel geleerd. Carine Beirens gaf mij tips en tools om steeds mijn Nederlands te verbeteren. Ik zal haar voor altijd waarderen.”

"Ik apprecieer vooral zijn geduld, zijn persoonlijke aanpak en positieve aanmoedigingen om door te gaan en te geloven in mezelf"

Janina Raduca, teamleader poetsdienst Kim’s Chocolates

“Vokans heeft me vooral geholpen in het opbouwen van meer zelfvertrouwen. Ik heb geleerd om beter te spreken en de zinnen juist te formuleren. Ik heb altijd antwoord gekregen op al mijn vragen, zowel qua intonatie als grammaticale vragen. De lesgever, Lucas Baeyens, was super. Ik apprecieer vooral zijn geduld, zijn persoonlijke aanpak en positieve aanmoedigingen om door te gaan en te geloven in mezelf.”

"De nieuwe energie ervaar ik nog dagelijks"

Gerda

Vokans heeft het laatste jaar meerdere individuele coachingstrajecten uitgevoerd bij Artevelde Hogeschool. Onze medewerkers zijn expert in het begeleiden van medewerkers om hen terug in hun kracht te zetten.
Zo heeft onze coach, Greet De Lathauwer, een mooi coachingstraject afgerond met Gerda*. Gerda botste op communicatiemoeilijkheden, een hoge werkdruk en een gebrek aan verbinding met haar team. Samen met haar Vokans-coach, Greet, gingen ze aan de slag en werkten ze aan communicatie, keuzestress en het verkennen van eigenschappen en persoonlijkheden gerelateerd aan de werkvloer.

Gerda omschrijft haar ervaring als volgt:

“Heel erg positief! Greet is een kanjer in haar werk. Alles mocht en kon aan bod komen waarbij Greet inspeelde op het gevoel van dat moment. Er werd gewerkt met een vast systeem waarbij gepeild werd naar de momentopname en wat aan bod moest komen.
De rust waarmee werd ingepikt op de aan te halen onderwerpen was enorm! Het enthousiasme was tegelijkertijd aanwezig en heel erg aanstekelijk. Er werd steeds naar mij geluisterd, gekeken, en met mij gereflecteerd zodat ik met de inhoud die aangeboden werd, mijn eigen traject verder kon uitstippelen. IK stond steeds centraal.
Nooit werd gezegd wat goed of fout was, altijd werd gekeken naar wat ik zelf als een struikelblok ervaarde en hoe ik hieruit kon geraken. Heel wat info werd aangereikt om een nieuwe weg te plaveien door zelf op zoek te gaan naar de mogelijkheden die nieuwe kansen zouden kunnen bieden.”

Ook na het traject ziet Gerda nog de resultaten:

“Ik grijp terug naar mijn houvast notities en sta regelmatig stil bij wat ik heb meegekregen. Dit helpt me in het positief blijven t.o.v. het team en de collega’s.

Het is een traject dat zeker voor iedereen aan te raden is. Het respecteren van de privacy vond ik ook best wel een opsteker.
Mijn coach, Greet, is gewoon een topper die de juiste skills heeft om iemand zijn eigenwaarde terug te laten kennen/groeien/zien. Zij heeft me doen inzien dat als je met de juiste ingesteldheid en rust de dagelijkse zaken probeert te benaderen, je altijd wel ergens terecht komt, waar je jezelf kan zijn en je goed voelt. De nieuwe energie ervaar ik nog dagelijks.”

"Dankzij loopbaanbegeleiding heb ik veel geleerd over mezelf"

Amir

Met loopbaanbegeleiding leer je hoe je jouw loopbaan op een persoonlijk zinvolle manier kan ontwikkelen in onze snel evoluerende arbeidsmarkt. Zo heeft onze coach, Greta Cambier, recent Amir verder geholpen:

“Ik ben begonnen op mijn nieuwe job in de IT.
Ik wil je bedanken voor de loopbaanbegeleiding, dit heeft me veel bijgeleerd over mezelf.
Door de CV aan te passen heb ik echt kans gemaakt om in de IT binnen te geraken en dit heb jij aangekaart. Ik heb stuk voor stuk jouw tips & advies gebruikt.
Bedankt voor alles.”

Dankzij de loopbaanbegeleiding had Amir de handvaten om een nieuwe job te zoeken, met het gewenste resultaat!

“Kort na de sessies vond ik een job waarin ik me goed voel”

Stijn

“Na 11 jaar binnen dezelfde organisatie, in diverse functies en met verschillende verantwoordelijkheden was het mij nog niet duidelijk wat ik echt wilde doen. Duidelijk was wel dat ik het bij mijn toenmalige werkgever niet zou vinden. Nood aan verandering, een nieuwe werkcultuur en -omgeving, nieuwe uitdagingen maar vooral ook een job waarbij mijn prioriteiten ook werkelijk op de eerste plaats komen te staan. Welke die prioriteiten waren en wat ik nu echt wilde, dat was niet eenvoudig te achterhalen. In die zoektocht kreeg ik de hulp van Vokans. De tijd nemen om even stil te staan en degelijk na te denken over wat ik nu echt belangrijk vind in een job. Het lijkt allemaal evident, maar in werkelijkheid stond ik er niet voldoende bij stil. De loopbaanbegeleidingssessies dwongen me om ten gronde na te denken en prioriteiten te stellen. Ik werd begeleid door een deskundige die me tools aanreikte en een groeipad opstelde.

Een belangrijke ervaring bij Vokans voor mij was ook: iemand die durft te zeggen niet te solliciteren voor bepaalde functies omdat ze niet nauw aansluiten met wat je echt wilt. Door niet in te gaan op jobs die werden aangeboden vond ik kort na de sessies een job waarin ik me goed voel en waar mijn prioriteiten bovenaan staan.”

“Nu kan ik de belangrijke taken in het Nederlands doen: inchecken, uitchecken, ...”

Blanca Suarez – na taalondersteuning via Vokans i.s.m. Horeca Forma

“Sinds ik Nederlands leer met Horeca Forma en Sandra van Vokans is mijn communicatie op het werk zeker beter. 

Nu kan ik de belangrijke taken in het Nederlands doen: inchecken, uitchecken, klanten registreren, …

Ik kan ook uitleg geven en suggesties doen in het Nederlands, bijvoorbeeld: uitleggen waar de parkeerplaats is, hoe je naar het centrum gaat, zeggen welke restaurants lekker zijn, …

Ik voel me op mijn gemak wanneer ik in een hotelcontext praat, maar het is nog altijd moeilijk voor mij om te praten over dingen buiten het werk.”

“Loopbaanbegeleiding bij Vokans helpt je gelukkiger worden in je job”

Nele

Nele werkt al negen jaar als bedrijfscontroleur en voert onderzoek uit naar stalen op de werkvloer, infrastructuur, HACCP, … De jobinhoud boeit haar al even niet meer en daarbovenop heeft ze ook te kampen met pesterijen op de werkvloer. Door deze verschillende factoren kampte Nele al snel met depressief gevoel en burn-out en had ze echt hulp nodig. Haar huisarts bezorgde haar een flyer van Vokans over loopbaanbegeleiding en ze aarzelde niet om contact op te nemen.

“De vier uur loopbaanbegeleiding hebben mij erg geholpen om bepaalde zaken realistischer onder ogen te zien en zo in de toekomst gepaster te reageren. Tijdens de eerste sessie werd geluisterd naar mijn situatie en werd er ook gepolst naar mijn verwachtingen van de loopbaanbegeleiding. Ik kreeg verschillende tests aangeboden die ik meestal als huiswerk diende uit te voeren. Het was soms verbazingwekkend hoe ik mezelf leerde kennen aan de hand van deze tests en hoe goed de resultaten aansloten op hoe ik was als kind, maar ook in mijn latere leven in mijn relaties en carrière. Mijn loopbaancoach gaf mij ook tips en tricks omtrent assertiviteit op de werkvloer. Wanneer ik het probleem bij mezelf tijdig onderken en zo weet hoe best te reageren kan dat in om het even welke werksituatie van toepassing zijn. Het is belangrijk dat ik mijn werk graag doe om het vol te houden tot aan mijn pensioen. Loopbaanbegeleiding is daarvoor een excellent hulpmiddel.”

Door het volgen van de loopbaanbegeleiding heeft Nele het gesprek durven aan te gaan met haar huidige werkgever en kan ze hoogstwaarschijnlijk opstarten in een andere functie bij dezelfde werkgever.

“Sarah is een heel goede lerares. Ze heeft geduld en leert je vele dingen”

Lejla Nikocevic – na taalondersteuning via Vokans i.s.m. Horeca Forma

“NODW (Nederlands op de werkvloer, nvdr) waren mijn eerste lessen Nederlands sinds ik in België ben. Ik vond het erg leuk. Sarah is een heel goede lerares. Ze heeft geduld en leert je vele dingen. Nu heb ik een basiskennis.”

“LOOPBAANBEGELEIDING is een persoonlijke verrijking én een instrument dat men voortdurend kan gebruiken”

Henk

“Als “60+” jarige, maar nog actief als advocaat en bemiddelaar in familiezaken én op de ‘drempel’ van een lokaal mandaat als gemeenteraadslid (neofiet-politieker dus), volgde ik loopbaanbegeleiding bij VZW VOKANS met als coach Jana De Weerdt. Dit is mogelijk via de zogenaamde ‘loopbaancheques’ bij VDAB. Zowel voor mij persoonlijk maar evenzeer voor veel van mijn cliënten (én kiezers) is loopbaanbegeleiding geen overbodige luxe.

Wel integendeel: Het is een persoonlijke verrijking én een instrument dat men voortdurend kan gebruiken in contacten en gesprekken met vrienden, collega’s, cliënten, familie, … . Waarom? Wel, het is het reflecteren, het even kunnen stilstaan, bij je loopbaan. Het is antwoord vinden op vragen zoals: “Hoe zal ik het verder aanpakken? Wat zijn mijn uitdagingen? Waar maak ik onderscheid tussen advies en dienstbetoon? Mag ik nog dromen en verwachtingen hebben? … .

Door het zelf volgen van dit traject, kan ik – in het bijzonder – mijn cliënten én mijn kiezers met verwachtingen constructief en positief helpen, want je eigen leven en het werk zijn bewust en onbewust met elkaar verweven. Gezin, leeftijd, perceptie, realiteit, beroep, politiek, … beïnvloed je ‘kijk’ op je werkveld, maar ook ruimer: op mens en maatschappij.

Ik weet alvast zeker dat de folder van “VZW VOKANS – loopbaanbegeleiding” voor mij een plaats krijgt in mijn wachtzaal, maar ik zal niet aarzelen dit ook aan mijn confraters warm aan te bevelen.”

Henk

Advocaat – Advocaat Bemiddelaar in Familiezaken
Gemeenteraadslid, GB.G (Galmaarden)

“De lessen gingen inhoudelijk alleen over dingen die ik nodig had”

Humu Hachmiou - na taalondersteuning via Vokans i.s.m. Horeca Forma

“Vóór NODW (Nederlands op de werkvloer, nvdr) was mijn kennis slecht. Ik verstond heel weinig en durfde zelf niet te veel zeggen. Nu gaat het veel beter. Ik begrijp nu ook meer en heb meer zelfvertrouwen om iets te zeggen. De lessen gingen inhoudelijk alleen over dingen die ik nodig had en mijn lerares was altijd geduldig en lief.”

“Ik kreeg een duidelijk beeld van mijn kwaliteiten en sterktes”

Martijn

“Ondanks mijn universitair diploma had ik het gevoel dat mijn (jonge) carrière niet op het juiste spoor zat. Ik wist evenwel niet goed waar te beginnen en welke richting uit te gaan. Dankzij de loopbaanbegeleiding kreeg ik een duidelijk beeld van mijn kwaliteiten en sterktes. Daarbovenop ontwikkelde ik – dankzij de begeleiding – een heldere toekomstvisie voor mijn carrière. Ik kreeg een duw in de juiste richting.

De loopbaanbegeleiding bij VOKANS betekende voor mij een sterke en goede begeleiding op maat. Ik kan het iedereen aanraden.”

“Blijkbaar situeren mijn competenties zich vooral in de richting van communiceren en doen”

Roos

“Begin januari liep de emmer over. De emmer van stress en frustraties.
Stress van nooit gedaan en nooit genoeg (de totaal onterecht opmerking “jij doet geen moeite genoeg” was meer dan de spreekwoordelijke druppel), frustraties van loopbaan zonder kansen en vooral zonder zekerheden en vooruitzichten.

Wat nu? Bij de pakken blijven zitten is mijn ding niet. Doordoen zou me regelrecht in de richting van de burnout stuwen.
Mijn vriendin Sandra vond dat ik de ideale persoon was om “loopbaancoaching” te gaan doen. Loopbaancoaching, nooit van gehoord. Behalve dan van Sandra die me af en toe wel eens iets vertelt van wat ze doet. De campagne “fluitend naar je werk” die een paar jaar terug blijkbaar overal de loopbaancoaching moest bekend maken : helemaal aan mij voorbij gegaan.
Aangezien bij de pakken blijven zitten mijn ding niet is, bestelde ik direct een loopbaancheque bij de vdab. Je moet hiervoor werkende zijn en je hebt er om de 6 jaar recht op. ’t Kost je bijna niets, meer nog, aangezien ik aangesloten ben bij de vakbond en het bij een door hen erkende instelling gevolgd heb, kost het mij helemaal niets!
Vokans Oostende, here I come! Niet bij loopbaancoach Sandra (de kans op vooruitdenken en niet alle paden bewandelen is reëel aangezien we mekaar te goed kennen), wel bij haar collega Emilie.
Na de eerste sessie kreeg ik een ‘huistaak’ mee. Ik moest mijn competenties aanduiden. Ik kreeg daarvoor een lijst van 44 items. Ook enkele mensen mochten mijn competenties benoemen. Héhé, blijkbaar vinden de anderen dat ik goed kan luisteren, terwijl ik vind dat ik dat nog veel te weinig doe.
Blijkbaar situeren mijn competenties zich vooral in de richting van communiceren en doen. Ik ben een bezige babbelaar (niets dat ik nog niet wist!).
In een volgende grote stap bekeken we aan de hand van een uitgebreide test welk werktype ik ben. Een test waarbij je in één van de 16 categorieën terecht komt (ook mijn eerste gevoel was er één van ‘grrr, ik word in een hokje gestopt’ moet toen ik verder ging kwam ik toch wel veel te weten over mezelf en nuanceerden we goed dat de lijn tussen de verschillende werktypes geen strikte lijn is hé).

Ik ben een ENFP’er. Ik sta aan de wieg van veranderingen en ben enthousiast in de beginfase van een project. En ja, ik durf nog al eens de belangstelling verliezen als iets te traag gaat.
Situaties waarin ik mijn creativiteit en charisma mag inzetten, dragen mijn voorkeur.
Ik zie eindeloos veel mogelijkheden en vind het benutten van slechts 1 mogelijkheid getuigen van een beperkte visie. Jaja, dit leidt vaak tot eindeloze nachtelijke gesprekken omdat ik het toch steeds weer even van een andere kant moet bekijken.
Als ik altijd dezelfde weg moet nemen, geraak ik dat beu en wijk ik daar graag eens vanaf. Inderdaad, afrit Nieuwpoort werd regelmatig eens vervangen door een andere afrit toen ik regelmatig van Brussel naar de kust reed.
Dat ik mijn kennis, diploma’s en vaardigheden wel eens op de niet zo gewone manier verzamel, ja: afstandsonderwijs en 2 totaal verschillende diploma’s. Meer moet ik niet zeggen zeker?
Dat het werk niet alleen geld in ’t laatje moet brengen, maar vooral ook leuk moet zijn, dat klopt ook voor mij. Ik omring me het liefst met fantasierijke mensen. Ideeën komen snel bij me op en moeten ook snel uitgevoerd worden (de eeuwige frustratie als Jacques iets 1000 keer wil meten en ik daar sta te denken “klop dat nageltje er nu toch gewoon in”).
Ik wil lol beleven, fysieke inspanning doen, sociale contacten hebben,… en dat alles liefst tegelijk.
Het is gewoon over mij geschreven. Heel leuk om te lezen en ook wel confronterend. Ik besef nu dat ik voorzichtiger moet zijn: ik moet niet altijd al te veel op mijn intuïtie vertrouwen en ik moet zelf zorgen dat iets boeiend kan blijven zodat ik de interesse niet verlies. Bovendien weet ik dat ik best wel emotioneel en gevoelig ben en als ik op iemands tenen trap, we het dus allebei zullen voelen.

Best wel heftig deel van de loopbaancoaching.

Ondertussen wist ik al eventjes heel duidelijk dat ik niet terug naar de klas ging. Dat ik geen job moest zoeken zonder al te veel verantwoordelijkheden en waarin iedereen me gerust laat, dat was nu ook wel duidelijk: je eigen competenties niet benutten en helemaal afwijken van je eigen werktype is een garantie tot nog meer frustraties.

1 sollicitatie en ’t was bingo! Een nieuwe job, helemaal in de lijn van wat ik in de loopbaancoaching te weten kwam over mezelf. En deeltijds: wat het evenwicht tussen werk en privé weer helemaal in balans haalt. Ja, ik ga minder verdienen. Financieel dan toch. Ik verdien er wel heel veel andere dingen mee (“Mama, het is zo leuk, jij ben nu ook echt thuis, als je thuis bent.”).

Voor mij was het een nieuwe job, voor iemand anders is het misschien een kleinere aanpassing die het verschil kan maken tussen je naar je werk slepen en fluitend naar je werk gaan. We besteden tenslotte veel te veel tijd op ons werk om er ongelukkig door te worden.

Loopbaancoaching bestaat, de overheid heeft er veel geld voorover om de werknemers gelukkig te laten zijn in hun job (tja, als we met z’n alles zo lang moeten werken, dan liefst op een beetje haalbare manier), dus: DOEN !!

Bij mij was het vooral dikke fun, misschien is het bij jou wel datgene wat het verschil kan maken!

Merci Emilie, merci Vokans!”

Roos Gouvreur

“mocht ik me niet meer goed voelen in mijn job dan zou ik opnieuw bij Sandra aankloppen”

Doris

“Veranderen van job op je 58ste? Het kan! Loopbaancoaching helpt je om je loopbaan in eigen handen te nemen! Ik ben net 58 jaar geworden als ik mijn verhaal neerpen, ik heb een loopbaan van bijna 38 jaar achter de rug en ben precies 4 volle maanden actief in mijn nieuwe job als dossierbeheerder.

De drang om ooit nog iets anders te doen borrelde al een aantal jaren in mij maar toen zo’n 5 jaar geleden één en ander rondom mij veranderde, moest ik in beweging komen. Ik zat al meer dan 30 jaar aan mijn bureau in de bank en een nieuwe strategie drong zich op, jongere collega’s kwamen op het voorplan, de druk en werksfeer begonnen aan mij te knagen, een minder goeie communicatie met de bazen, enz… Kortom, de enige uitweg die ik voor ogen zag was ander werk zoeken. Ik was toen 53 jaar en kon me niet voorstellen dat ik op deze manier nog min. 10 jaar moest verder werken.

Ik begon aan mijn zoektocht en omdat ik wist dat het niet gemakkelijk zou zijn besloot ik om werk te zoeken in de verzekeringssector, een voor mij vertrouwd domein. Weken en maanden van solliciteren gingen voorbij zonder resultaat: Was ik onvoldoende voorbereid op mijn sollicitatiegesprekken? Volstonden mijn competenties niet? Speelde mijn leeftijd parten? … Uiteindelijk kon ik toch aan de slag in een makelaarskantoor waar de zaakvoerder een leeftijdsgenoot was. Ik hoopte daar te kunnen meewerken tot aan mijn pensioen. Dit liep echter anders…

De start van mijn nieuwe job was moeilijk, er was nauwelijks ruimte voor opleiding, maar na een tijdje begon het werk te vlotten. Na 3 jaar vond ik echter geen uitdaging meer in mijn werk.
Het knaagde binnenin, ik wou er weg. Wat nu? Ik was nog jaren van mijn pensioen af en ik wilde nog graag werken, maar liefst in een job die ik met plezier wou doen.

Dit keer wilde ik het anders aanpakken – zou loopbaancoaching iets zijn voor mij ? Ik had al vlug een aantal adressen in de regio Oostende opgezocht waar ik terecht kon en na wat telefoontjes kwam ik bij Vokans terecht. Ik hoorde een overtuigende stem aan de telefoon en besloot bij Vokans van start te gaan.

In een eerste gesprek kwam het “waarom” aan bod: Waarom loopbaancoaching? Waarom een andere job? Vermits ik nog geen andere job had, werd mij eerst geadviseerd wat wijzigingen aan te brengen in de huidige job en anders tegen mijn huidige werkomgeving aan te kijken zodat ik me ondertussen beter zou voelen op de werkplek. Dit bleek het juiste advies. Sandra, mijn loopbaancoach, loodste mij doorheen de obstakels die toen aan de orde waren. We bespraken hoe ik de omgang met mijn collega’s kon verbeteren, hoe ik bepaalde onderwerpen bespreekbaar kon maken, hoe ik een gesprek met mijn baas moest aanpakken, enz.

In een volgende sessie hadden we het over mijn “energiegevers en energievreters”. Uit deze oefening bleek dat er meer ‘energievretende’ momenten waren dan ‘energiegevende’. Hier moest duidelijk aan gewerkt worden. Ook mijn competenties werden in kaart gezet. Ik zou het best functioneren in een dienstverlenende omgeving, met oog had voor nauwkeurigheid, kwaliteit, een flexibele werksituatie met toch een zekere autonomie.

Ik bewonder nog steeds het luisterend oor van Sandra en de manier waarop zij precies kon verwoorden hoe ik mij voelde. Mijn twijfels uiten, mijn sterke en zwakke punten in beeld brengen, adviezen krijgen: echt, een dikke pluim voor mijn loopbaancoach. Door de vraagstelling tijdens de sessies was het mij duidelijk wat ik wel en niet wou en ik hield hiermee rekening bij het bekijken van de vacatures.

Uiteindelijk viel mijn oog op een job als dossierbeheerder in een onderneming met meer dan 100 personeelsleden. Samen met mijn loopbaancoach Sandra heb ik deze vacature besproken en kon ik concluderen dat ik zeker de nodige competenties had voor deze job. We bespraken ook de mogelijke minpuntjes van de job, maar uiteindelijk haalden die het niet bij de positieve aspecten. Ik solliciteerde, en kon er uiteindelijk aan de slag. Voor mij lag een nieuwe uitdaging.

De ondernemingsgeest waar ik nu werk is helemaal anders en dit was nieuw voor mij. De schrik om te verdwijnen in de massa van een grote onderneming was ongegrond. Ik zit nu op een afdeling waar iedereen weet wat van hem/haar verwacht wordt en waar overleg belangrijk is. Ik verricht er administratief werk maar er is nu godzijdank interne opleiding door mijn collega’s die me nog dagelijks bijstaan zodat ik tot een volwaardige collega kan uitgroeien. Ik geef toe dat ik het rechtstreeks klantencontact uit mijn vorige jobs wat mis maar ik heb nu structuur in mijn werk, hierdoor ervaar ik minder spanningen dan voorheen waardoor ik rustiger ben en mijn taken naar wens kan uitvoeren.

Is dit nu de droomjob? Wat is dat precies? Moeilijk te beantwoorden maar ik besef dat ik een schakel ben in een onderneming en dat ik voldoening haal uit mijn werk omdat anderen op mij rekenen om hun dossiers correct te kunnen afwerken. De job voelt goed aan, ik heb flexibele uren, er heerst een aangename werksfeer. Tot slot, voor alle duidelijkheid: de keuze om te veranderen lag steeds bij mij. Het was niet de gemakkelijkste weg en het is zeker geen sinecure om als 57-jarige het roer om te gooien maar ik heb de sprong gewaagd en het is mij gelukt om er opnieuw te staan. Zeker met de hulp van mijn loopbaancoach en anderen maar ook mijn persoonlijke inzet is hierin heel belangrijk!

Ik weet niet wat de toekomst voor mij nog in petto heeft maar één ding is zeker: mocht ik me niet meer goed voelen in mijn job dan zou ik opnieuw bij Sandra aankloppen!”