Hieronder vindt u een overzicht van ons aanbod dat zich richt naar jou als werknemer. Klik op de dienstverlening voor meer info.
Jobcoaching
Op zoek naar ondersteuning in je nieuwe job?
Jobcoaching is een vrijwillige begeleiding van een nieuwe werknemer en zijn werkgever door een bedrijfsexterne, neutrale coach, met als doel een duurzame tewerkstelling.
Wij zijn erop gericht om de inwerkingsperiode in je bedrijf te vereenvoudigen en de aanpassing aan je nieuwe werkomgeving te versnellen. De begeleiding gebeurt, indien mogelijk, op de werkvloer, in overleg met je werkgever.
Vokans vzw is een door de overheid erkend centrum voor jobcoaching en kan terugvallen op jarenlange ervaring. Wij verzorgen een professionele dienstverlening met oog op resultaat.
Onze jobcoaches bezitten een ruime expertise en beschikken over een uitgebreide toolbox waardoor ze kunnen inspelen op jouw specifieke vraag.
Is je kennis van het Nederlands eerder beperkt? Geen probleem! We bieden ook taalcoaching op de werkvloer aan.
Voor meer info over jobcoaching, contacteer de Vokans-afdeling in jouw buurt.
Loopbaanbegeleiding
Wil je inzicht in jezelf verwerven en de juiste loopbaankeuzes maken?
Loopbaanbegeleiding leert je hoe je je loopbaan op een persoonlijk zinvolle manier kan ontwikkelen in relatie tot de snel evoluerende arbeidsmarkt. Heb je een prangende loopbaanvraag en wens je begeleiding bij het oplossen van deze vraag? Dan ben je bij Vokans aan het juiste adres.
Aan de hand van individuele coachingsgesprekken neem je, samen met een professionele coach, je werksituatie onder de loep. De loopbaancoach helpt je om tot een nieuw perspectief op jezelf en jouw situatie te komen. Tijdens de begeleiding breng je je kwaliteiten, vaardigheden en drijfveren in kaart en zoek je naar een job die in overeenstemming is met jouw in kaart gebrachte zelfbeeld. Je gaat m.a.w. op zoek naar de arbeidsrol die het beste aansluit bij je persoonlijkheid of je gaat na hoe je een balans kunt vinden tussen je persoonlijkheid en de job die je uitvoert.
Iedere coaching is afgestemd op het individu, de oefeningen worden steeds gekozen in functie van je persoonlijkheid en je specifieke (werk)situatie, vraag of probleem. Elke coaching eindigt in een persoonlijk ontwikkelingsplan, waarin je loopbaandoelen neergeschreven worden, alsook de acties die nodig zijn om deze doelen te bereiken.
Loopbaanbegeleiding kan je betalen met loopbaancheques. Ben je werknemer of zelfstandige en heb je minstens 84 maanden of zeven jaar gewerkt? Vraag dan je loopbaancheques aan via de site van VDAB. Om de zes jaar heb je recht op twee loopbaancheques: met de eerste cheque kan je vier uur begeleiding volgen, de tweede cheque geeft recht op drie uur begeleiding. In totaal kan je dus zeven uur loopbaanbegeleiding aanvragen. Per cheque betaal je € 40.
Twijfel je of loopbaanbegeleiding iets voor jou is? Doe dan zeker volgende test: https://www.vdab.be/test-jezelf/loopbaanbegeleidingstest
Sinds 1 januari 2005 is Vokans een erkend loopbaancentrum. Het team van loopbaancoaches bij Vokans bestaat uit ervaren en vakbekwame mensen die zorgen voor een kwalitatief hoogstaande dienstverlening op maat.
Interesse? Contacteer de Vokans-afdeling in jouw buurt of stuur een mail met je naam én woonplaats naar loopbaanbegeleiding@vokans.be.
Ben je niet tevreden of heb je klachten over de verkregen loopbaanbegeleiding?
Laat het ons weten en we zoeken zo snel mogelijk naar een oplossing.
Mail leen.servranckx@vokans.be
Loopbaanbegeleiding topsport
Je koos en kiest voor je passie. Passie… de spil voor elke job!
Weet dat deze passie ook dé sleutel is voor je verdere loopbaan want na topsport komt er een nieuw hoofdstuk in je leven. De loopbaancoach van VoKans bekijkt samen met jou vanuit je passie alle mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Volg nu loopbaanbegeleiding topsport!
Tijdens de loopbaanbegeleiding voor topsporters word je uitgedaagd om je zelfkennis en zelfinzicht te vergroten om zo het allerbeste uit jezelf te kunnen halen. Waar ben ik écht goed in (binnen of buiten de sport)? Waar loop ik tegenaan? Hoe kan ik deze barrière opheffen? Welke job matcht met mijn sterktes en mijn persoonlijkheid? Welke opleiding kan ik volgen om meer kans te krijgen op de job die ik later graag wil doen? Is dit combineerbaar met topsport of plan ik dit later in?
VoKans biedt hiervoor een gepaste ondersteuning. Daarbij starten we altijd vanuit jouw specifieke vraag als topsporter en starten we een gepersonaliseerd begeleidingstraject op. We bieden jou een klankbord om tot een groter zelfinzicht te komen op vlak van competenties, persoonlijkheid en waarden. Via coachingsgesprekken, reflectieoefeningen en loopbaantools helpen we je loopbaanbeslissingen op een bewuste manier te nemen.
Daarnaast begeleiden we jou om tot een realistische visie te komen op de arbeidsmarkt en leren we je de nodige vaardigheden aan om de arbeidsmarkt te betreden (sollicitatietips, CV, gebruik maken van netwerk …). Aan het einde van de begeleiding stellen we samen een Persoonlijk Ontwikkelingsplan op om jouw loopbaandoelen te bereiken.
Een 40-koppig peloton van jonge, getalenteerde wielrenners startte begin 2020 dit traject op. Zij kregen alvast de wind in de rug van Fons Leroy, voormalig gedelegeerd bestuurder van VDAB en bezieler van dit project. Lees hieronder de brief van Fons Leroy!
VDAB STATUUT
De professionele wielersport wordt door de Vlaamse overheid niet enkel ondersteund door de subsidiëring van het team Sport Vlaanderen – Baloise maar kan daarnaast ook rekenen op de steun van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). Die erkent sedert 1995 de opleiding tot beroepsrenner die georganiseerd wordt onder de verantwoordelijkheid van de Vlaamse Wielerschool. Die opleiding staat open voor beloftevolle werkzoekende wielrenners die mits het volgen van deze opleiding zouden kunnen doorstromen naar de beroepsrennerij. Tijdens deze opleiding behouden ze hun werkloosheidsuitkering, zijn ze verzekerd en moeten ze het opleidingsprogramma zoals opgesteld door de Vlaamse Wielerschool volgen. Sedert 2009 gebeurt de selectie van deze renners door een samenwerking tussen de Vlaamse Wielerschool en de Wielerbond Vlaanderen , nu Cycling Vlaanderen. In 2019 neemt Sport Vlaanderen de regie van deze maatregel in handen in samenwerking met VDAB, Cycling Vlaanderen en de Vlaamse Wielerschool. De loopbaanbegeleiding van de betrokken renners werd uitbesteed door VDAB aan Vokans. Zo krijgen de geselecteerde renners nu een breder professioneel perspectief en een competentiegerichte ondersteuning.
De lijst van renners met een VDAB statuut die naam hebben gemaakt of maken in het wielerpeloton is indrukwekkend : Tom Boonen, Mario Aerts, Johan Vansummeren, Rik Verbrugghe, Gert Steegmans, Jurgen Van den Broeck, Stijn Vandenbergh, Stijn Devolder, Maarten Wijnants, Kenny Dehaes, Gianni Meersman, Wouter Weylandt, Dylan Teuns, Pieter Serry, Victor Campenaerts, Tosh Van der Sande, Bert De Backer, Leif Hoste, Bert Roesems, Jurgen Van Goolen, Frederik Willems, Dries Devenyns, e.v.a.
Maar ook heel wat veldrijders vonden hun weg via het VDAB statuut zoals Niels Albert, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Thijs Aerts, Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout, Tom Vannoppen, Ben Berden en Daan Soete. Hetzelfde geldt voor andere off road renners zoals Roel Paulussen, Kevin Van Hoovels en Fabrice Mels.
Het VDAB statuut staat ook open voor het dameswielrennen. Zo konden ook een aantal wielrensters via dit statuut een plaats afdwingen in het professionele dameswielrennen : Sanne Cant, Elke Vanhoof, Githa Michiels, Evy Van Damme, Loes Sels, Kelly Van den Steen, Valerie Demey, Lotte Kopecky, de zussen Druyts, Ann-Sophie Duyck, …
De geselecteerde renners en rensters krijgen dus de kans om hun droom om beroepsrenner of -renster te worden waar te maken en hun naam toe te voegen aan het lijstje van bekende voorgangers. Maar de realiteit is dat die droom soms in stukken valt, soms omdat men niet de vereiste competenties heeft om zich een weg te banen in de professionele wielersport, maar vaak ook door onvoorziene gebeurtenissen zoals een zware valpartij of ernstige ziekte die het einde van een wielercarriere betekenen. In beide gevallen is het daarom goed om de aangeboden loopbaanbegeleiding ernstig te nemen. Ze biedt dan immers een opstap naar de arbeidsmarkt! Wat wordt geleerd tijdens de loopbaanbegeleiding komt trouwens ook goed van pas in het wielerpeloton. Vaardigheden zoals kunnen samenwerken, communiceren, regels en afspraken respecteren, plannen, leren uit ervaringen, etc… zijn immers nuttig in en buiten het peloton.
Succes!
Fons Leroy, Voormalig gedelegeerd bestuurder VDAB
Stichter van de wielerploeg Sport Vlaanderen-Baloise
Interessant? Doen!
Elke topsporter kan gebruik maken van 8 uur Loopbaanbegeleiding Topsport en dit doen we over heel Vlaanderen.
Je wordt aanschouwd als (ex-)topsporter als je opgenomen bent (of max. 2 jaar geleden was) in een ontwikkelings- of een prestatieprogramma van je sportfederatie of als je tewerkgesteld bent (of max. 2 jaar geleden was) als topsporter.
- Als je tewerkgesteld bent (als topsporter of in combinatie met topsport) kan je loopbaanbegeleiding volgen met de loopbaancheques van VDAB. Een terugbetaling hiervan kan je na het traject aanvragen via: Stijn.Boeykens@acv-csc.be
- Als je niet tewerkgesteld bent, kan je tevens bij Vokans terecht voor 8 uur individuele coaching. Dit gebeurt in samenwerking met VDAB en Sport Vlaanderen.
Meer informatie? Neem hiervoor contact op met Vokans:
Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg: 015 71 85 61 of antwerpen@vokans.be
Oost- en West-Vlaanderen: 09 265 44 83 of oost-vlaanderen@vokans.be
En neem een kijkje bij Sport Vlaanderen.
GOB
Heb je een arbeidsbeperking en wens je ondersteuning in functie van werkbaar werk en behoud van je job?
Dan ben je bij Vokans als erkend GOB aan het juiste adres.
Samen gaan we op zoek welke aanpassingen nodig zijn om je huidige job verder te kunnen uitvoeren. Hierbij ondersteunen we jou als werknemer, maar ook de werkgever en collega’s op en naast de werkvloer.
Jouw traject richt zich op de reële werkvloer en het verhogen van de inzetbaarheid. Daarnaast voorzien we ondersteuning van de directe werkomgeving in het omgaan met de ondersteuningsnood en/of de impact van je beperking.
Wanneer de huidige job niet meer mogelijk is, focussen we op heroriëntering naar een nieuwe werkplek.
Wens je meer informatie? Neem contact op met jouw regio:
- Oost- en West-Vlaanderen: 09 265 44 83
- Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg: 015 71 85 65
Ervaringsbewijs: opleider/begeleider
Wens je je ervaring als mentor officieel te laten erkennen om sterker te staan op de arbeidsmarkt?
Wat is een ervaringsbewijs?
Sterker in werk? Bundel je ervaringen in een officieel ervaringsbewijs voor opleider/begeleider!
Een beroep aanleren kan op verschillende manieren: al doende, door een opleiding te volgen, maar ook door activiteiten in je vrije tijd (bv. vrijwilligerswerk). Doorheen je leven en loopbaan doe je dus verschillende ervaringen op, die maken dat je goed bent in je job.
Om sterker te staan op de arbeidsmarkt, wil je deze ervaringen kunnen bewijzen. Dit is echter moeilijk als je geen officieel attest of diploma kan voorleggen.
Het ervaringsbewijs is een erkend document van de Vlaamse overheid: het maakt je ervaringen tastbaar, en bewijst zwart op wit dat je je beroep onder de knie hebt.
Dit project wordt gefinancierd vanuit VDAB, ESF, de Europese Unie en de Vlaamse Overheid.
Kom ik in aanmerking?
Je beschikt over de nodige vakkennis en spreekt voldoende Nederlands.
Daarnaast zijn er aan het ervaringsbewijs voor opleider/begeleider heel wat voordelen verbonden voor je werkgever:
- Tijdswinst bij rekrutering en selectie: de werkgever heeft met jou reeds alle ervaring in huis, en dient bijgevolg geen sollicitatieprocedure te lanceren.
- RSZ-korting
- Doelgroepvermindering voor mentoren
Hoeveel kost dit?
Als werknemer kost het behalen van een ervaringsbewijs maximum € 121. Bovendien kan je betalen met opleidingscheques.
Hoe meld ik me aan?
De periode van opstart dient nog bepaald te worden. Wij houden je zeker op de hoogte.
Wens je toch al wat meer informatie? Stuur dan gerust een mailtje naar Ervaringsbewijs_WOV@vokans.be (voor inwoners van West- en Oost-Vlaanderen) of Ervaringsbewijs_VAL@vokans.be (voor inwoners van Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant of Brussel).
Procedure
Wanneer je je hebt aangemeld, doorloop je de volgende fases:
- Je ontvangt een informatiebrochure.
- Tijdens een (telefonische) intake overloopt de begeleider deze informatiebrochure en de verdere procedure met jou, zodat je je goed kan voorbereiden op je inschattingsgesprek.
- Twee à drie weken na de intake vindt het inschattingsgesprek plaats. Hier stel je samen met je begeleider je competentiefile samen.
- Binnen de drie kalenderdagen krijg je een advies van zinvolheid mee. Dit advies geeft jou een indicatie over je slaagkansen voor het assessment, maar is niet bindend. Je kan dus steeds zelf beslissen om al dan niet deel te nemen aan het assessment.
- Het assessment: je kiest een scenario naar keuze (administratie, onderhoud of productie). Hieraan worden 3 beoordelingsopdrachten gekoppeld, verdeeld over verschillende deelopdrachten: rollenspelen, multiple choice en criteriumgericht interview. Per opdracht worden de sleutelcompetenties van de opleider/begeleider gemeten door twee assessoren.
- Indien je slaagt, bekom je het ervaringsbewijs voor opleider en begeleider in bedrijven en organisaties.
Wat kan je al voorbereiden?
- Je kan op voorhand zeker al op zoek gaan naar bewijsstukken van competenties, zoals een CV, een certificaat van een opleiding of bijscholing, referenties van collega’s, enz.
- Raadpleeg ook de standaard voor opleider/begeleider van VDAB.
Deze vertelt je meer over de verschillende succescriteria of taken die je per sleutelcompetentie onder de knie dient te hebben. De standaard komt enerzijds van pas tijdens het samenstellen van de competentiefile, anderzijds tijdens het assessment zelf.