02 246 34 85

Werkzoekenden

Hieronder vindt u een overzicht van ons aanbod dat zich richt naar jou als werkzoekende. Klik op de dienstverlening voor meer info.

Reizen naar een job, met de bemiddelingsvoucher
Graag snel aan het werk? Wij helpen je!

 • Leg een route af op jouw maat.
 • Er zijn geen voorwaarden verbonden aan je reis: iedereen is welkom bij Vokans.
 • Reizen doe je niet alleen: je krijgt je persoonlijke gids.
 • Vergeet je bagage niet:
  • Je werk- en sollicitatie-ervaringen
  • Je vaardigheden, talenten, kwaliteiten
  • Mogelijke blokkades, drempels en problemen die solliciteren, werken en/of een huishouden moeilijk maken
Je reis bij Vokans:
 • Duurt 6 à 9 maanden
 • Kan fysiek en digitaal
 • Is all inclusive:
  • Een afwisselend en interactief programma
  • Met je eigen gids
  • En een job op het einde van de rit

Vraag hier vrijblijvende info of een gesprek aan!

Dit project kwam tot stand met de steun van de Europese Unie, ESF en de Vlaamse Overheid.

Jobs voor Brusselaars (AAZW/ARAE)
Op zoek naar een job? Vokans kan je helpen!

 • Woon je in Brussel?
 • Wil je een job?

Vokans to the rescue!

In 8u:

Interesse?

Contacteer ons! Klik hier.

Activering van jongeren
Wil je je kansen verhogen op de arbeidsmarkt?

Vokans begeleidt en activeert jongeren en schoolverlaters in diverse projecten om voor hen een brug te zijn tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Tijdens deze begeleiding werken we met de jongeren aan communicatieve en sociale vaardigheden die belangrijk zijn op de werkvloer, identiteitsontwikkeling, arbeidsethiek, sollicitatietraining en verkenning van de arbeids- en opleidingenmarkt.

Projecten waar Vokans momenteel erkend partner is:

 • Werkinleving voor Jongeren – WIJ3: laaggeschoolde jongeren begeleiden naar de arbeidsmarkt en/of een gekwalificeerde opleiding aan de hand van individuele begeleiding en competentieversterkende modules. De rode draad binnen het WIJ3-traject is sport en beweging. Daarnaast zetten we in op bedrijfsbezoeken, werkplekleren en actieve bemiddeling. Dit project wordt gefinancierd vanuit het ESF: 245.862,20 euro (40%) en vanuit het VCF: 368.793,30 euro (60%).

Het doel van deze projecten is zoveel mogelijk jongeren klaar te maken voor de arbeidsmarkt. Want het belang van activering van jongeren is nog nooit zo cruciaal geweest als vandaag!

Trajectbegeleiding
Heb je hulp nodig bij het zoeken naar een duurzame job?

Als werkzoekende wil je niet gewoon werk, maar vooral ook duurzaam werk!

Bij trajectbegeleiding word je door een trajectbegeleider naar duurzame tewerkstelling begeleid, volgens een trajectplan. Jouw trajectbegeleider is verantwoordelijk voor de begeleiding zelf en voor de opmaak van het trajectplan. De invulling van de individuele stappen in dit plan wordt samen met jou besproken. Om het traject op te volgen maakt de trajectbegeleider op zeer regelmatige basis een afspraak met jou.

Maar, trajectbegeleiding omvat meer dan begeleiding: ook periodes van opleiding en werkervaring maken deel uit van het traject. De begeleider blijft je ook tijdens deze periodes opvolgen en overlegt hiervoor met de andere betrokkenen.

Door trajectbegeleiding krijg je meer inzicht in jezelf en de arbeidsmarkt. Je leert sterker, assertiever en meer zelfstandig te functioneren, zowel in je persoonlijk leven als in je toekomstige arbeidssituatie.

Vorming en opleiding
Zoek je een opleiding, afgestemd op de arbeidsmarkt, om je kansen op werk te verhogen?

Vzw Vokans is expert in het opleiden en begeleiden van werkzoekenden, met het oog op een snelle start op de arbeidsmarkt. Onze opleidingen worden gecombineerd met een praktijkgerichte stage. Bovendien ondersteunen we je, aan het eind van de vorming, bij het vinden van een job.

Het aanbod voor werkzoekenden wordt steeds mogelijk gemaakt door VDAB of het Europees Sociaal Fonds. Deze instellingen subsidiëren ons aanbod, waardoor wij je onze opleidingen gratis kunnen aanbieden.

Een greep uit ons aanbod:

 • Huishoudhulp
 • Kamermeisje/ontbijtmedewerker
 • Voortraject bewakingsagent
 • Postbode
 • Sollicitatietraining
 • ICT-training

Deze lijst is niet volledig. Wens je meer info over lopende of toekomstige opleidingen? Contacteer de Vokans afdeling in jouw buurt.

Is je kennis van het Nederlands eerder beperkt? Geen probleem! We bieden ook taalcoaching en Nederlands op de opleidingsvloer aan.

GOB
Heb je een arbeidsbeperking en wil je graag nog jouw competenties versterken vooraleer je je op de arbeidsmarkt waagt?

Dan ben je bij Vokans als erkend GOB aan het juiste adres.

Tijdens gespecialiseerd werkplekleren loop je één of meer stages in bedrijven om praktijkervaring op te doen en helpt een persoonlijke begeleider je bij het solliciteren. We gaan op zoek naar de juiste match tussen jou en een job, waarbij we afstemming zoeken tussen je talenten, verwachtingen en mogelijkheden en de verwachtingen en mogelijkheden van werkgevers.

We doen dit door je rechtstreeks op de werkvloer te begeleiden en op zoek te gaan naar welke aanpassingen nodig zijn op de stagevloer. Tijdens de stage(s) kan de focus liggen op het verwerven van generieke competenties, technische competenties en/of het verwerven van relevante werkervaring. De doelstelling is steeds het vinden van tewerkstelling op maat.

Wens je meer informatie? Neem contact op met  jouw regio:

 • Oost- en West-Vlaanderen: 09 265 44 83
 •  Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg: 015 71 85 65

Ervaringsbewijs: opleider/begeleider
Wens je je ervaring als mentor officieel te laten erkennen om sterker te staan op de arbeidsmarkt?

Wat is een ervaringsbewijs?
Sterker in werk? Bundel je ervaringen in een officieel ervaringsbewijs voor opleider/begeleider!

Een beroep aanleren kan op verschillende manieren: al doende, door een opleiding te volgen, maar ook door activiteiten in je vrije tijd (bv. vrijwilligerswerk). Doorheen je leven en loopbaan doe je dus verschillende ervaringen op, die maken dat je goed bent in je job.

Om sterker te staan op de arbeidsmarkt, wil je deze ervaringen kunnen bewijzen. Dit is echter moeilijk als je geen officieel attest of diploma kan voorleggen.

Het ervaringsbewijs is een erkend document van de Vlaamse overheid: het maakt je ervaringen tastbaar, en bewijst zwart op wit dat je een beroep onder de knie hebt.

    Dit project wordt gefinancierd vanuit VDAB, ESF, de Europese Unie en de Vlaamse Overheid.

Kom ik in aanmerking?
Je kan je ervaringsbewijs voor opleider/begeleider zowel behalen als werkzoekende of werknemer.
Je beschikt over de nodige vakkennis en spreekt voldoende Nederlands.

Hoeveel kost dit?
Als niet-werkende werkzoekende (ingeschreven bij VDAB) is dit volledig gratis.

Hoe meld ik me aan?
Woon je in de regio West-Vlaanderen of Oost-Vlaanderen? Stuur dan een mailtje naar Ervaringsbewijs_WOV@vokans.be.
Woon je in de regio Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant of Brussel? Stuur een mailtje naar Ervaringsbewijs_VAL@vokans.be.

Procedure
Na je inschrijving doorloop je de volgende fases:

 1. Je ontvangt een informatiebrochure.
 2. Tijdens een (telefonische) intake overloopt de begeleider deze informatiebrochure en de verdere procedure met jou, zodat je je goed kan voorbereiden op je inschattingsgesprek.
 3. Twee à drie weken na de intake vindt het inschattingsgesprek plaats. Hier stel je samen met je begeleider je competentiefile samen.
 4. Binnen de drie kalenderdagen krijg je een advies van zinvolheid mee. Dit advies geeft jou een indicatie over je slaagkansen voor de praktische proef of het assessment, maar is niet bindend. Je kan dus steeds zelf beslissen om al dan niet deel te nemen aan het assessment.
 5. Het assessment: je kiest een scenario naar keuze (administratie, onderhoud of productie). Hieraan worden 3 beoordelingsopdrachten gekoppeld, verdeeld over verschillende deelopdrachten: rollenspelen, multiple choice en criteriumgericht interview. Per opdracht worden de sleutelcompetenties van de opleider/begeleider gemeten door twee assessoren.
 6. Indien je slaagt, bekom je het ervaringsbewijs voor opleider en begeleider in bedrijven en organisaties.

Wat kan je al voorbereiden?

 • Je kan op voorhand zeker al op zoek gaan naar bewijsstukken van competenties, zoals een CV, een certificaat van een opleiding of bijscholing, referenties van collega’s, enz.
 • Raadpleeg ook de standaard voor opleider/begeleider van VDAB.
  Deze vertelt je meer over de verschillende succescriteria of taken die je per sleutelcompetentie onder de knie dient te hebben. De standaard komt enerzijds van pas tijdens het samenstellen van de competentiefile, anderzijds tijdens het assessment zelf.