02 246 34 85

Werkzoekenden

Hieronder vindt u een overzicht van ons aanbod dat zich richt naar jou als werkzoekende. Klik op de dienstverlening voor meer info.

Activering van jongeren
Wil je je kansen verhogen op de arbeidsmarkt?

Vokans begeleidt en activeert jongeren en schoolverlaters in diverse projecten om voor hen een brug te zijn tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Tijdens deze begeleiding werken we met de jongeren aan communicatieve en sociale vaardigheden die belangrijk zijn op de werkvloer, identiteitsontwikkeling, arbeidsethiek, sollicitatietraining en verkenning van de arbeids- en opleidingenmarkt.

Projecten waar Vokans momenteel erkend partner is:

 • Werkinleving voor Jongeren – WIJ3: laaggeschoolde jongeren begeleiden naar de arbeidsmarkt en/of een gekwalificeerde opleiding aan de hand van individuele begeleiding en competentieversterkende modules. De rode draad binnen het WIJ3-traject is sport en beweging. Daarnaast zetten we in op bedrijfsbezoeken, werkplekleren en actieve bemiddeling. Dit project wordt gefinancierd vanuit het ESF: 245.862,20 euro (40%) en vanuit het VCF: 368.793,30 euro (60%).

Het doel van deze projecten is zoveel mogelijk jongeren klaar te maken voor de arbeidsmarkt. Want het belang van activering van jongeren is nog nooit zo cruciaal geweest als vandaag!

Trajectbegeleiding
Heb je hulp nodig bij het zoeken naar een duurzame job?

Als werkzoekende wil je niet gewoon werk, maar vooral ook duurzaam werk!

Bij trajectbegeleiding word je door een trajectbegeleider naar duurzame tewerkstelling begeleid, volgens een trajectplan. Jouw trajectbegeleider is verantwoordelijk voor de begeleiding zelf en voor de opmaak van het trajectplan. De invulling van de individuele stappen in dit plan wordt samen met jou besproken. Om het traject op te volgen maakt de trajectbegeleider op zeer regelmatige basis een afspraak met jou.

Maar, trajectbegeleiding omvat meer dan begeleiding: ook periodes van opleiding en werkervaring maken deel uit van het traject. De begeleider blijft je ook tijdens deze periodes opvolgen en overlegt hiervoor met de andere betrokkenen.

Door trajectbegeleiding krijg je meer inzicht in jezelf en de arbeidsmarkt. Je leert sterker, assertiever en meer zelfstandig te functioneren, zowel in je persoonlijk leven als in je toekomstige arbeidssituatie.

Vorming en opleiding
Zoek je een opleiding, afgestemd op de arbeidsmarkt, om je kansen op werk te verhogen?

Vzw Vokans is expert in het opleiden en begeleiden van werkzoekenden, met het oog op een snelle start op de arbeidsmarkt. Onze opleidingen worden gecombineerd met een praktijkgerichte stage. Bovendien ondersteunen we je, aan het eind van de vorming, bij het vinden van een job.

Het aanbod voor werkzoekenden wordt steeds mogelijk gemaakt door VDAB of het Europees Sociaal Fonds. Deze instellingen subsidiëren ons aanbod, waardoor wij je onze opleidingen gratis kunnen aanbieden.

Een greep uit ons aanbod:

 • Huishoudhulp
 • Kamermeisje/ontbijtmedewerker
 • Voortraject bewakingsagent
 • Postbode
 • Sollicitatietraining
 • ICT-training

Deze lijst is niet volledig. Wens je meer info over lopende of toekomstige opleidingen? Contacteer de Vokans afdeling in jouw buurt.

Is je kennis van het Nederlands eerder beperkt? Geen probleem! We bieden ook taalcoaching en Nederlands op de opleidingsvloer aan.

GOB
Heb je een arbeidsbeperking en wil je graag nog jouw competenties versterken vooraleer je je op de arbeidsmarkt waagt?

Dan ben je bij Vokans als erkend GOB aan het juiste adres.

Tijdens gespecialiseerd werkplekleren loop je één of meer stages in bedrijven om praktijkervaring op te doen en helpt een persoonlijke begeleider je bij het solliciteren. We gaan op zoek naar de juiste match tussen jou en een job, waarbij we afstemming zoeken tussen je talenten, verwachtingen en mogelijkheden en de verwachtingen en mogelijkheden van werkgevers.

We doen dit door je rechtstreeks op de werkvloer te begeleiden en op zoek te gaan naar welke aanpassingen nodig zijn op de stagevloer. Tijdens de stage(s) kan de focus liggen op het verwerven van generieke competenties, technische competenties en/of het verwerven van relevante werkervaring. De doelstelling is steeds het vinden van tewerkstelling op maat.

Wens je meer informatie? Neem contact op met  jouw regio:

 • Oost- en West-Vlaanderen: 09 265 44 83
 •  Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg: 015 71 85 65

Ervaringsbewijzen
Wil je je ervaring officieel laten erkennen en je positie op de arbeidsmarkt versterken?

Een beroep kun je op verschillende manieren leren. Door het uit te oefenen natuurlijk, maar ook door een opleiding te volgen of in je vrije tijd actief te zijn. Zo doe je ervaring op en word je goed in je job. Soms wil je dit ook kunnen bewijzen, maar dit is moeilijk als je geen attest of diploma kan voorleggen. Met het ervaringsbewijs bewijs je wat je in je mars hebt!

Dit project wordt gefinancierd vanuit ESF, de Europese Unie en de Vlaamse Overheid.

Vokans is erkend als testcentrum voor volgende ervaringsbewijzen:

 • Begeleider in de buitenschoolse kinderopvang

Voor personen die 2,5- tot 12 jarigen vóór en na school en tijdens vakantieperiodes begeleiden.

 • Opleider – begeleider in bedrijven en organisaties

Voor personen die ervaring hebben met het tijdelijk opleiden en begeleiden van medewerkers bij de integratie op de werkplek, zodat zij zo snel mogelijk geïntegreerd en zelfstandig inzetbaar zijn.

Het ervaringbewijs is niet iets wat je zomaar krijgt. In een gesprek en een praktische proef kan je aantonen dat je bepaalde vaardigheden wel degelijk onder de knie hebt. Als je slaagt, krijg je het ervaringsbewijs, een officieel bewijs van bekwaamheid, uitgereikt door de Vlaamse overheid.

Het ervaringsbewijs behalen is gratis. Ook je vervoersonkosten worden vergoed.

Interesse?
Contacteer de Vokans-afdeling in jouw regio of surf naar www.ervaringsbewijs.be.