Producten

18 Mar 2024

Wat doet een jobcoach?

Jobcoaching zorgt voor een vlotte onboarding van nieuwe medewerkers en helpt u bij uw personeelsbehoud. Maar wat is een jobcoach precies en wat doet zo iemand?

Een jobcoach is een bedrijfsexterne, neutrale coach die begeleiding geeft op de werkvloer. Als werkgever heb je een klankbord en een partner om mee te sparren. In plaats van een algemene training, krijgen je werknemers individuele coaching op maat van hun noden en de werkpunten die je als werkgever aangeeft. Zo werkt de jobcoach op maat van wat er echt leeft op de werkvloer.

Daarnaast kiest Vokans voor een totaalaanpak. Dat betekent dat de leidinggevenden en collega’s kunnen rekenen op tips & tricks om de werknemer in begeleiding te ondersteunen. Zo heeft de coaching een impact op de hele werkvloer.

 

Een jobcoach kan je helpen bij…

Herken je de volgende uitdagingen?

 • Moeilijkheden om medewerkers te behouden?
 • Anderstalige collega’s die het Nederlands niet helemaal machtig zijn?
 • Medewerkers die hun draai niet helemaal vinden na de start van de tewerkstelling?
 • Bepaalde soft skills waar nog een gewerkt moet worden in het team? Denk aan timemanagement, omgaan met conflict, feedback geven, nauwkeurig werken,…

De Vokans-jobcoach neemt tijdens een intake samen met jou en je werknemer de uitdagingen onder de loep. Samen leg je een actieplan vast om mee aan de slag te gaan. Tijdens de jobcoaching werkt de coach met de werknemers op de werkvloer om hen te versterken in hun werk. Zo voelt de werknemer zich ondersteund, zie je als werkgever betere resultaten en krijg je een stabieler personeelsbestand.

Waarom jobcoaching inschakelen?

Jobcoaching is de oplossing om medewerkers goed aan boord te brengen en te ondersteunen bij de start van hun tewerkstelling. Jobcoaching is een goed instrument ter ondersteuning van de onboarding, versterkt je medewerkers bij hun verdere tewerkstelling en scherpt hun vaardigheden aan.

Onboarding van nieuwe medewerkers

Bij het aanwerven van nieuwe collega’s is het van belang om structuur en begeleiding te voorzien. Heb je al een uitgewerkt onboardingsplan? Of ben je nog zoekende in hoe je mensen goed aan boord brengt? In beide gevallen is jobcoaching een meerwaarde.

Tijdens jobcoaching gaat de jobcoach mee op de werkvloer. Dit geeft de coach de kans om in de praktijk na te gaan of werknemers alles begrijpen wat ze in de onboardingsprocedure geleerd hebben. De coach is een neutrale, externe partij, waardoor werknemers zich veilig voelen om hun zorgen en vragen aan te geven. Hierdoor detecteert de jobcoach tijdig signalen die anders pas naar boven komen wanneer bepaalde zorgen of moeilijkheden escaleren. Zo kan de jobcoach proactief in gesprek gaan met de betrokken partijen en coachen op de aanwezige noden. Op deze manier helpt de jobcoach om nieuwe medewerkers goed van start te doen gaan.

Werken aan soft skills en andere vaardigheden

Jobcoaching is het ideale instrument om aan soft skills en andere vaardigheden te werken. Elke medewerker heeft groeipotentieel. Jobcoaching biedt een geïndividualiseerde aanpak die zich toespitst op de realiteit van de werkvloer. Zo werkt de coach samen met werknemers aan de vaardigheden die ze dagelijks nodig hebben op het werk. De mogelijke topics zijn zeer gevarieerd, denk aan leren op tijd komen, nauwkeurig werken, omgaan met stress, verandering, communicatie met klanten/patiënten/collega’s en nog veel meer.

De jobcoach leert de werkvloer goed kennen en kan daardoor gerichte ondersteuning bieden aan de medewerkers. Vokans kiest voor een praktische aanpak, waar werknemers snel de vruchten van plukken.

Nederlandse taal verbeteren

Werken aan taal is één van de meest gevraagde werkpunten die werkgevers aangeven in jobcoaching. In veel organisaties is het essentieel om voldoende Nederlands te kunnen in functie van communicatie en veiligheid. Job- en taalcoaching helpt mensen om de taal te leren die ze nodig hebben op de werkvloer. In plaats van een schoolse cursus, werkt de coach aan de talige kennis die de medewerker nodig heeft om het werk goed te kunnen doen, bv: woordenschatkennis van materialen, veiligheidsinstructies begrijpen, telefoneren, meedoen aan vergaderingen, …

Vraag een jobcoach aan

 

De voordelen van jobcoaching

Voor werkgevers
 • Vlotte onboarding van nieuwe medewerkers
 • Personeel dat meer capabel en gemotiveerd is
 • Tevreden werknemers zorgen voor betere resultaten
 • Goede teamwerking en communicatie op de werkvloer
 • Besparing van tijd en kosten dankzij verminderd personeelsverloop
 • Ontwikkeling van een positieve bedrijfscultuur
 • Coaching toegespitst op de realiteit van de werkvloer
Voor medewerkers
 • Ondersteuning door een externe, neutrale coach
 • Hogere motivatie en tevredenheid
 • Coaching die doorgaat op het werk, wat bijdraagt tot een goede werk-privébalans

 

Wat kost een jobcoach?

 • Gratis voor werknemers die minder dan 1 jaar in dienst zijn
 • Wilt u jobcoaching inschakelen voor werknemers die meer dan 1 jaar in dienst zijn? Vokans gaat graag met u in gesprek om een voorstel te doen. Hierbij maken we steeds maximaal gebruik van ontzorgingsmogelijkheden.

 

Een jobcoach van Vokans.be aanvragen

Klaar om ondersteuning aan te vragen via jobcoaching? Neem contact op via 02 246 34 85, info@vokans.be, of vul ons contactformulier in. Samen werken we aan de duurzame tewerkstelling van uw medewerkers.


  Je gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en enkel gebruikt in het kader van deze aanvraag. Je vindt hier onze volledige privacyverklaring.

   

  FAQ: Wat doet een jobcoach?

  1. Wat is een jobcoach?
  Een jobcoach is een externe, neutrale professional die coaching geeft op de werkvloer.

  2. Voor wie is jobcoaching bedoeld?
  Jobcoaching is mogelijk in alle organisaties (geen sectorbeperkingen) en voor alle werknemers die baat hebben bij coaching toegespitst op het werk.

  3. Wat doet een jobcoach?
  Een jobcoach biedt ondersteuning op verschillende vlakken, zoals onboarding, het versterken van bepaalde vaardigheden en soft skills en bij het verbeteren van het Nederlands.

  4. Wat zijn de voordelen van werken met een jobcoach voor werkgevers?
  Werkgevers profiteren van jobcoaching door verhoogde medewerkerstevredenheid en -productiviteit, verminderd verloop en de ontwikkeling van een sterke, positieve bedrijfscultuur.

  5. Hoe vind ik een geschikte jobcoach?
  Vokans is een erkend door VDAB als aanbieder van jobcoaching. Met meer dan 30 jaar ervaring, staan we je graag bij.

  6. Wat kost jobcoaching?
  Jobcoaching is kosteloos voor werknemers die minder dan 1 jaar in dienst zijn door tussenkomst van VDAB. Voor werknemers die langer dan 1 jaar in dienst zijn, bekijken we graag met u, de werkgever, de mogelijkheden.

  7. Kan ik jobcoaching op afstand volgen?
  Jobcoaching gaat door in uw organisatie. Bij privé-jobcoaching (niet gefinancieerd door VDAB) is er wel een mogelijkheid om dit digitaal te organiseren.

   

  Dit project kwam tot stand met de steun van de Europese Unie en de Vlaamse Overheid.